Your taste

History of wafers

Като всички любими неща в живота, и дребните изкушения не започват от днес. Често те са доста по-стари от самите нас. Замисляли ли сте се обаче откъде започва историята на вафлите? По-рано и от най-смелата ви прогноза.

Представете си ниската земя на Холандия. За пръв път изобретателните домакини сервирали особен десерт някога през VII век. Той бил изпечен в специална форма, благодарение на която корите му стават изумително хрупкави. Затова го кръстили „waffle” – хрупкав кейк, баща на сегашната вафла. И понеже сладкишът бил толкова вкусен, лека-полека влязъл в домовете и на съседните народи. Началото на вафлената инвазия.

Близо 4 столетия по-късно, през XIII век, производството на вафли в Европа се превърнало в специален занаят. За пръв път майсторите на вафли във Франция се отделили в гилдия и получили правото да пекат и продават вафли. Пекли ги ръчно във форми, наподобяващи клещи с дълги дръжки, които имали унифицирана шарка – пчелна пита. Рядко се случвало някой майстор да замени питата с друг оригинален орнамент: така по корите на средновековните вафли се появявали листа, слънца, ромбоиди или малки преплетени триъгълници.
Още няколко века по-късно, на Световното изложение в Чикаго през 1893 година, шумно множество се тълпяло пред чудновата машина. От нея се вдигала пара, а ароматът бил завладяващ. Представяли първата машина за приготвяне на десерти. Вафлата вече имала друга форма, а между тънките й кори се е появил различен на вкус пълнеж.

В края на XIX век в Австроунгарската империя широко място си завоювали два продукта – тънките вафли с кръгла форма „Karlsbader Oblaten” и малките вафлички с пет вафлени кори и четири слоя пълнеж „Neapolitaner”. И днес, разхождайки се по сладкарниците в Австрия и Германия, можете да ги опитате. Те са с осъвременена технология на производство, но все  толкова популярни.

През 20-те години на XXв Европа вече няма държава, която да не познава вафлата. Желанието на производителите да съхранят хрупкавината и вкуса ражда идеята за опаковка. Под нея се крие неимоверно вкусна, ароматна и хрупкава продълговата или кръгла вафла, която изкушава и най-изтънчените почитатели на сладкиши и захарни изделия.

И така, та чак до днес. Никога досега светът не е познавал такова разнообразие от вкусни, ароматни, хрупкави, малки и големи вафли. И защото обичаме да експериментираме с вафлени  вкусове и форми, създаваме широката гама с едни от най-предпочитаните лакомства на „Престиж” – вафлите „Споко”, „Хипер”, „Троя”, „Ная”, „Царевец”, „Мираж” и др.

Find more interesting articles

You want to share your recipe with Prestige? This is the place.

Send us Your recipe
Send us Your recipe
 

New products

Prestige tea biscuits 364g

Prestige tea biscuits 364g

Fresh from Prestige factory

» Learn more

Your taste

History of wafers

History of wafers

» Learn more
© All right reserved Prestige 96 Ltd.

Web design and development by M3 Communications Group, Inc.
 
Top