Твоя вкус

История за вафлите

Като всички любими неща в живота, и дребните изкушения не започват от днес. Често те са доста по-стари от самите нас. Замисляли ли сте се обаче откъде започва историята на вафлите? По-рано и от най-смелата ви прогноза.

Представете си ниската земя на Холандия. За пръв път изобретателните домакини сервирали особен десерт някога през VII век. Той бил изпечен в специална форма, благодарение на която корите му стават изумително хрупкави. Затова го кръстили „waffle” – хрупкав кейк, баща на сегашната вафла. И понеже сладкишът бил толкова вкусен, лека-полека влязъл в домовете и на съседните народи. Началото на вафлената инвазия.

Близо 4 столетия по-късно, през XIII век, производството на вафли в Европа се превърнало в специален занаят. За пръв път майсторите на вафли във Франция се отделили в гилдия и получили правото да пекат и продават вафли. Пекли ги ръчно във форми, наподобяващи клещи с дълги дръжки, които имали унифицирана шарка – пчелна пита. Рядко се случвало някой майстор да замени питата с друг оригинален орнамент: така по корите на средновековните вафли се появявали листа, слънца, ромбоиди или малки преплетени триъгълници.
Още няколко века по-късно, на Световното изложение в Чикаго през 1893 година, шумно множество се тълпяло пред чудновата машина. От нея се вдигала пара, а ароматът бил завладяващ. Представяли първата машина за приготвяне на десерти. Вафлата вече имала друга форма, а между тънките й кори се е появил различен на вкус пълнеж.

В края на XIX век в Австроунгарската империя широко място си завоювали два продукта – тънките вафли с кръгла форма „Karlsbader Oblaten” и малките вафлички с пет вафлени кори и четири слоя пълнеж „Neapolitaner”. И днес, разхождайки се по сладкарниците в Австрия и Германия, можете да ги опитате. Те са с осъвременена технология на производство, но все  толкова популярни.

През 20-те години на XXв Европа вече няма държава, която да не познава вафлата. Желанието на производителите да съхранят хрупкавината и вкуса ражда идеята за опаковка. Под нея се крие неимоверно вкусна, ароматна и хрупкава продълговата или кръгла вафла, която изкушава и най-изтънчените почитатели на сладкиши и захарни изделия.

И така, та чак до днес. Никога досега светът не е познавал такова разнообразие от вкусни, ароматни, хрупкави, малки и големи вафли. И защото обичаме да експериментираме с вафлени  вкусове и форми, създаваме широката гама с едни от най-предпочитаните лакомства на „Престиж” – вафлите „Споко”, „Хипер”, „Троя”, „Ная”, „Царевец”, „Мираж” и др.

Виж още интересни статии

Искате да споделите Вашата рецепта с Престиж? Това е мястото!

Изпратете ни рецепта
Изпратете ни рецепта
 

Нови продукти

Престиж чаени бисквити 364г

Престиж чаени бисквити 364г

Прясно от фабриката на „Престиж“

» Научи повече

По твой вкус

Как са се родили бисквити

Как са се родили бисквити

» Научи повече
© Всички права запазени „Престиж 96“ АД

Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
 
Top