Любопитно за мюсли

Сигурно сте чували скептичното „Щом е вкусно, едва ли е здравословно“ или пък песимистичното „Пълно щастие няма!“. Има едно чудесно опровержение – вкусно и здравословно, което доказва, че има пълно щастие – щастие и за сетивата, и за фигурата. Казва се мюсли. Зад това име се крие любимият на всички хранителен микс, съдържащ предимно овесени ядки. А към овесените ядки можем да добавим още толкова много вкусни съставки – сушени плодове, смачкани пшенични зърна, царевични люспи, натурален шоколад, орехи, лешници, бадеми, белени слънчогледови семки и др. Има толкова много разновидности мюсли, колкото много са неговите почитатели.
Но кога и на кого идва за пръв път тази вкусна и хранителна идея? Годината е 1900, а за баща на мюслито се спряга швейцарският лекар Максимилиян Бирхер-Бенер, който за пръв път приготвил мюсли на свой пациент в болницата. Името произлиза от немската дума за плодово пюре или каша (Mus) и в първоначалния си вариант било течно и приготвено с пресни плодове. Неговата съвременна и популярна разновидност – със сушени плодове – се налага в западните страни около 1960 г., когато все повече хора обръщат поглед към здравословния начин на живот.
Диетолозите препоръчват мюслито като здравословна храна, която съдържа необходимите въглехидрати и белтъчини. Зърнените храни са богат източник на витамини от група B – B1, PP, B6, фолиева киселина, а овесените ядки намаляват нивото на холестерол в кръвта. Смята се, че мюслито влияе благоприятно на стомашно-чревния тракт заради съдържащите се в него фибри.
Консумира се с кисело или прясно мляко, плодов сок, пресни или сушени плодове. Консумира се и като част от хрупкавите диетични бисквити Престиж Müsli – най-вкусният начин да кажете на Вашето тяло „Обичам те“.