Още

Още

Новини

Над 70 изтъкнати дами от световния елит пристигат в България за участие в Глобалния форум на жените лидери

11 май 2016
Над 70 изтъкнати дами от световния елит пристигат в България за участие в Глобалния форум на жените лидериРазгледай галерия

„Престиж-96“ АД ще подкрепи конференцията под патронажа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Правителствени глави, министри, евродепутати, водещи представители на международни организации, ръководители на научни центрове и университети, световно известни личности от политиката, бизнеса, науката  и медиите - това  е само част от впечатляващия списък с изтъкнати жени лидери, които пристигат в България за участие в предстоящия Глобален форум  на жените лидери.

Събитието, което ще се проведе между 18 и 20 май 2016 г. в София, се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за ръководител на ООН Ирина Бокова.

Форумът има за цел да открои ролята на  жените в съвременния обществен, социален и икономически  живот и да предложи стъпки за постигане на реална равнопоставеност на половете.  За да обхване всички аспекти на темата, програмата на събитието е разпределена в тематични панели, обхващащи мястото и ролята на жените в политиката, в бизнеса, в медиите, в образованието, науката и иновациите.

Участието в Глобалния форум на жените лидери е на базата на регистрация, която може да бъде направена на  сайта gwlforum.womeninbusiness.bg.

Кои са участниците и панелистите?

Водещи политици, икономически лидери, светила в науката и иновациите ще обсъждат в София ползите за обществото от активното включване на жените и предоставянето на възможности за реализиране на потенциала им. 
България ще бъде представена на много високо ниво. В официалното откриване на форума ще участва председателят на Народното събрание на България г-жа Цецка Цачева. Заедно с висши мениджъри на водещи местни и международни компании в България и световно признатите чуждестранни гости в Глобалния форум на жените лидери ще се  включат и министри от българското правителство. Сред тях са вицепремиерът и министър на образованието г-жа Меглена Кунева, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова.

Специален гост на заключителната церемония ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова.

За откриването на Глобалния форум на жените лидери на 18 май в София ще пристигне министър-председателят на Бангладеш г-жа Шейх Хасина.  Шейх Хасина има важна роля за установяването на демокрацията в страната. Заради тази й дейност е задържана многократно, срещу нея има поне 19 опита за покушение. Тя е носител на множество международни награди, сред които наградата на  ЮНЕСКО  Houphouet-Boigny за мир през 1998 г., наградата „Майка Тереза”, както и тази за мир  на името на Индира Ганди през 2009 г. Шейх Хасина е носител и на най-високото отличие на ООН за околна среда  „Шампион на земята 2015“ в категорията политическо лидерство.

Международните институции и организации са представени от г-жа Мара Маринаки, съветник по въпросите на равенството между половете към Европейската външна служба, г-жа Сание Гюлсер Корат, директор на Отдела  за равенство между половете на ЮНЕСКО, директорът на Международния изследователски и научен институт по въпросите за напредъка на жените към ООН г-жа Кармен Морено, членовете на Европейския парламент (EП)  Искра Михайлова (България) и Мария Спираки (Гърция), и други.

Световната академичната общност също има много силно участие във форума в лицето на проф. Лиу Дзинан, почетен президент на Университета по комуникации на Китай, проф. Гюлсун Сагламер, Рангита де Силва де Алуис , декан по международните въпроси на Университета по право в Пенсилвания, и други.

В програмата на събитието е отделено специално място на темата за жените в културата и в медиите. Сред участниците са известният турски журналист Гила Бенмайор, носителката на награда „Пулицър” за фотожурналистика  Рене Байер, както и скулпторът и вице-президент на Световния център на жените-артисти в Аман, Йордания, г-жа Хевда Сер.

Бившият премиер на Сенегал г-жа Амината Туре, президентът и съосновател на организацията Geneva Call Елизабет Уорнър и председателят на Националната комисия на Гърция за ЮНЕСКО и на Центъра за жени и мир в балканските страни към ЮНЕСКО г-жа Екатерини Цицикоста допълват списъка на VIP участниците и панелистите.

Госпожа Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“ АД, ще вземе участие в панела „Жените и Бизнеса“ и ще представи пред всички участници в Конференцията дейността и добрите практики в нашата компания в областта на равнопоставеността и лидерството.

Това е първият международен форум на толкова високо равнище, посветен на  въпросите на жените лидери, на който България ще бъде домакин. От април 2016 г. в България е приет и Закон за равнопоставеност между жените и мъжете, в изработката и консултирането на който беше поканен да участва и Съветът на жените в бизнеса в България.

Цялата програма на Глобалния форум на жените лидери и пълния списък с участниците са достъпни на сайта на събитието gwlforum.womeninbusiness.bg.

Назад

 

Нови продукти

РОДЕН КРАЙ 21бр Класик

РОДЕН КРАЙ 21бр Класик

Прясно от фабриката на „Престиж“

» Научи повече

По твой вкус

История за вафлите

История за вафлите

» Научи повече
© Всички права запазени „Престиж 96“ АД

Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
 
Top